DewertOkin przekazuje klinikom, gabinetom lekarskim i placówkom opieki 1600 masek ochronnych

• Maski mają wspomóc regionalną służbę zdrowia
  • Trafią one przede wszystkim do Osnabrück, Lippe i Bad Iburg
  • To wyraz solidarności z pracownikami służby zdrowia

Kirchlengern, 24 marca 2020 – spółka DewertOkin GmbH przekazuje łącznie 1600 masek ochronnych FFP2 z myślą o wsparciu publicznych placówek służby zdrowia w regionie. Ważne i obecnie trudno dostępne maski trafią między innymi do domów spokojnej starości, placówek świadczących usługi pielęgniarskie, gabinetów lekarskich oraz klinik. Tym samym niemiecki producent rozwiązań z dziedziny techniki napędowej i systemowej dla branży medycznej przekazuje całe pozostałe zapasy masek ochronnych. W ten sposób przedsiębiorstwo chce przyczynić się do ochrony pracowników oraz pacjentów.

„Pracownicy publicznej służby zdrowia znajdują się aktualnie na pierwszej linii frontu walki z konsekwencjami i dalszym rozprzestrzenianiem się koronawirusa. Każdego dnia wykonują tytaniczną pracę dla dobra pacjentów i społeczeństwa. Przekazujemy maski, aby po pierwsze wesprzeć ich w tej pracy, a po drugie wyrazić wdzięczność za nieustanne zaangażowanie”, wyjaśnia Markus Kersting, dyrektor w spółce DewertOkin GmbH.

W obliczu aktualnego kryzysu zdrowotnego maski ochronne stały się towarem deficytowym – liczne placówki służby zdrowia skarżą się na trudności w uzyskaniu zaopatrzenia. W odpowiedzi na te problemy przedsiębiorstwo DewertOkin po konsultacji z kilkoma placówkami w regionie zaproponowało tę niebiurokratyczną pomoc. Wśród beneficjentów znalazła się klinika specjalizująca się w leczeniu osób zakażonych koronawirusem, a także przychodnia Dr. Kochsiek & Übelacker w Oerlinghausen, która pełni funkcję pierwszego punktu przyjęć pacjentów z podejrzeniem koronawirusa w regionie. Kilku naszych pracowników w pojedynkę i z zachowaniem aktualnie obowiązujących środków ostrożności dostarczyło maski bezpośrednio do beneficjentów.

Maski przekazano następującym placówkom:

• Szpital im. św. Franciszka w Osnabrück
  • Klinika w Lippe
  • Placówka opieki im. św. Franciszka w Bad Iburg
  • Oddział Caritas św. Antoniego zapewniający opiekę domową w Bad Laer
  • Przychodnia Dr. Kochsiek & Übelacker w Oerlinghausen
  • Centrum seniora w Dissen am Teutoburger Wald

„W obecnych czasach solidarność społeczna ma szczególne znaczenie. Z tego powodu zwracamy się z apelem do wszystkich ludzi, aby właśnie teraz zadbali o silną więź i wspierali się wzajemnie, dzięki czemu wyjdziemy z kryzysu wzmocnieni”, podkreśla Kersting.